Himere

575079_402033349817949_100000338620783_1288086_1199140942_n
“Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete. Cere-i Domnului tăria şi înţelepciunea pentru a le exprima.” – Gabriel Garcia Marquez

Aș vrea să pot vorbi deschis despre orice, cu oricine. Aș fi fericită dacă m-aș putea abandona simțirilor mele, dacă aș reuși să mă încred total în puterea mea de a reda în cuvinte, într-o măsură cât mai aproape de realitate, tot ceea ce simt despre întâmplări din trecut, ori despre fiecare pală de vânt care mi-ar șfichiui azi sufletul. N-aș mai suferi aspru pentru fiecare sentiment pedepsit să stea cu fața la perete, în genunchi, în colțurile neguroase ale inimii, n-aș mai privi în gol sperând către depărtări de neajuns în care tot mai visez să-mi plimb desăvârșirea speranțelor .
Dar nu am încredere că m-ar înțelege chiar oricine în caz că mi-ar ieși un exercițiu de sinceritate extremă. Și nu pricep de ce-mi pasă încă de oameni, de ceea ce gândesc ei în ceea ce mă privește, de ce nu pot încă trăi ruptă de ei, deși ei s-ar desprinde oricând de mine.
Și-atunci, încă tac, cine să m-asculte pe mine?

*

O să vă spun adevărul de câte ori o să nasc cuvinte, atât pot să promit.
Așa cum alții dansează, eu plâng. Cu aceeași pasiune, într-un abandon total, ca și cum sfârșitul nefericirii s-ar afla exact în locul de unde va izvorî ultima lacrimă mântuitoare.
Și la fel de pătimaș alerg de la linia de start ce pleacă din mine și se sfârșește departe, în poala cerului, orbecăind după ceva; fără să știu cu precizie ce caut dar, odată găsit, știu cu siguranță că va fi o descoperire revelatoare despre cum m-am rătăcit, unde mă aflu în prezent și încotro mă îndrept într-o cursă contra cronometru.
Mă ascund de oameni și de degetul lor arătător punctat spre mine cu îndârjirea și ambiția specifică doar celor care vor să se așeze în prim-plan și-mi retrăiesc viața întreagă făcând suma înfrângerilor și biruințelor mele, când ascult muzica lui Eugen Doga.
Ba chiar mă și văd, în visuri, locuind într-o speranță cu viitor improbabil: am devenit o femeie cu păr de culoarea florilor de măr și stau cuminte, înconjurată de fantasmele mele dragi, într-un chioșc dalb dintr-o curte plină de copaci umbroși și multă iarbă, privind cu ochi din ce în ce mai senini spre joaca plină de încântare a unor pui de căței, dolofani și mereu flămânzi.
În grădina mea am regăsit și unele tăceri, devenite din ce în ce mai adânci doar că mai puțin disperate, iar altele s-au transformat, pline de curaj, în cuvinte rostite deplin, cinstit. Asumat. Liniștit. Ascultate de cei ce mă iubesc și cărora le pasă.
Iar eu, chiar și din Eden, ca de obicei, încă-mi privesc în ochi, fără teamă, cu capul neplecat, destinul.

 

București, 30 martie 2014
Carmen Voinea-Răducanu

 

Acest material este protejat de legea dreptului de autor. Sunt interzise preluarea parţială sau integrală şi difuzarea lui fără menționarea sursei și link către blog: www.carmenvoinearaducanu.ro

Expert în viețile altora

broken-reflection-mirror-woman
Despre cei care ne bombardează cu sfaturi referitoare la orice, de la cât și cum să ne construim existențele și până la cum și de ce să fim într-un anume fel și nu în altul, avem cu toții podul plin.

Trecând prin toată gama de probleme mari și mici, de zi cu zi, sfătosul e mereu în coasta noastră, indiferent care ar fi subiectul: iubire, destin, copii, școală, serviciu, familie, politică, fotbal, comportament, maternitate, animale de companie, gânduri, fericire, vise, călătorii, sănătate, bla bla bla și etcaetera. El le știe pe toate.
Omul pregătit temeinic în orice domeniu și pentru oricare disciplină e prezent în viața fiecăruia dintre noi, de obicei cu forța și fără să-l invite nimeni. Nu ne e prieten, nu ne este partener de viață, nu ne e copil, verișor de la țară sau mătușa de la care vom moșteni apartamentul mult visat, dar ne stă la dispoziție mereu cu nuiaua bine pusă la îndemână. Mereu pe buze cu o critică, cu o dojană, cu o mustrare, cu o lecție, cu o imputare.
Ai zice ca scaiul ăsta te pândește la cotitură, n-ai cum să-l eviți oricâte slalomuri și piruete ai face printre oameni. Este, cumva, ca la fotbal, unde spectatorii sunt mai avizați decât antrenorii sau jucătorii. El le știe pe toate. Și-i policalificat, mai ales când este vorba despre lucruri care nu-l privesc.
Nu contează, de exemplu, ca viața lui e praf, cand este vorba despre a altora e un Rai plin de har, o enciclopedie a cunoașterii absolute. N-are habar de sufletul tău, de inima ta, de viața ta, dar are câte un glob de cristal în fiecare cavitate oculară și străvede, anevoios și dureros efort!, doar pentru tine, tot ceea ce tu, un idiot, treci cu vederea.
Despre ceea ce ar trebui să faci te îndeamnă cu stăruință, supărându-se chiar foarte tare atunci când îi nesocotești pildele și îndreptările. Chiar dacă tot ce spune e fără nicio acoperire în viața lui derulată gângav, neinspirațional și trist, atoatecunoscătorul se insinuează în fiecare cotlon din viața ta dându-ți mereu peste degete ori de câte ori ai vrea să-ți iei existența de mână și să zbori cu ea până la stele, ori să te târăști împreună cu ea ca o nevertebrată.
Lasă-mă să greșesc, să încerc, să lupt, să înving sau să pierd, să plâng sau să râd din inimă, fără să mă gândesc la ce ai tu de obiectat. Să fiu așa cum pot mă face fericită, așa cum îmi dictează mie inima mă ajută să mă înțeleg, să mă accept.
Dă-mi și mie voie să-mi trăiesc viața, nu știu dacă ți-ai dat seama, dar e a mea, nu a ta.
Sunt rezident în propria mea viață și am și eu drepturi.

 

București, 28 martie 2014
Carmen Voinea-Răducanu

 

Acest material este protejat de legea dreptului de autor. Sunt interzise preluarea parţială sau integrală şi difuzarea lui fără menționarea sursei și link către blog: www.carmenvoinearaducanu.ro

Faliment sentimental

you__ll_never_walk_alone_by_dasha444-d4su8en

De prea multe ori, până azi, mi-am pus la mezat viața și toate sentimentele.
Iar oamenii fără de care nu credeam că pot trăi fericită, s-au adunat întotdeauna să privească negoțul meu aberant cântărindu-mi, din când în când, cu aceeași ochi pe care-i adoram, dar seci și indiferenți, marfa expusă cu inocență: azi își așezau, fără a ști să vadă, privirea goală peste câte-o durere, ieri își fluturaseră mâna rece înspre o plecare, iar mâine vor îmbrățișa, poate zâmbind, o înseninare. Doar așa, dintr-o curiozitate politicos-indiferentă și fără ca măcar să încerce a gusta ceva din bucatele alese ale inimii mele.

Uneori mă bate câte un gând să-mi adun taraba cu daruri și să plec încărcată, cu speranțe cu tot, spre cine știe ce târg.
Aș putea să mă opresc la unul vesel, plin de culoarea bazarelor orientale, cu negustori guralivi și marfă din belșug, cu maghernițe înghesuite, un bâlci strident și plin de aromele puternice purtate de vânt de la o prăvălie la alta.
Unde să-mi negociez, cu tine, la sânge, fiecare troc, luându-mi înapoi tot ce ți-am dăruit cândva.
Lume, lume, dau o iubire pe o uitare, o moarte pe o clipă azvârlită în neant, o amăgire pe o lună plină, un țărm de mare pe un sărut, o lacrimă pe o poezie de dragoste, un fum pe un trandafir însângerat, o îmbrățișare pe o păpădie!

Dar încotro să mă îndrept?
Unde să te găsesc?
Tu le-ai vândut pe toate, le-ai azvârlit cu nepăsare celorlalte femei și-apoi ai plecat indiferent, cu buzunarele doldora de amăgiri și inima goală, după ce-ai cheltuit deșănțat chiar și primul meu dar, din prima noastră zi de dragoste: cântecul.
Și, în lipsa ta, oricât mi-aș striga marfa, oricât aș lăuda-o, oricât aș lăsa la preț, amintirile nu mi le vrea nimeni.

 

București, 26 martie 2014
Carmen Voinea-Răducanu

 

Acest material este protejat de legea dreptului de autor. Sunt interzise preluarea parţială sau integrală şi difuzarea lui fără menționarea sursei și link către blog: www.carmenvoinearaducanu.ro

Compoziție sentimentală

Full_moon
Nu-mi amintesc cum am ajuns acolo. Când am început să fug și cum s-a sfârșit goana,  acel prim și apoi ultim pas așezat la fel de înverșunat pe pământ.

Dar limanul la care tânjisem inconștient întreaga zi era exact în fața mea. Am apasat cu hotărâre pe mânerul ușii din nori și-am intrat.

Mă simt, în sfârșit, în siguranță când pogoară peste pământ amurgul, prunc preafrumos născut din îmbrățișrea zilei cu noaptea. Mi-e bine pe înserat, când ziua își face rugăciunea în genunchi, cuminte, cu mâinile împreunate, la marginea patului, înaintea somnului, când noaptea își așterne cale de roze dinaintea pașilor în drum către fereastra unde o așteaptă luna.

Abia atunci îmi destram cu mărinimie ghemul amintirilor, cel depănat grijuliu dintotdeauna în timpul zilei.

Când pogoară seara mă adun în elementele mele constitutive încercând să-mi deslușesc chintesența primară, cea din care a început divizarea celulelor mele și, mai apoi, înmulțirea lor până la a deveni ceea ce sunt azi.

Mă simt confortabil în lumina crepusculară, așezată pe scăunelul meu alb, tapisat cu mătase sălbatică, din iatacul meu închipuit.

Numai atunci, în universul meu, amintirile-mi valsează printre poezii plutitoare, cărți stivuite într-un haos controlat, sticluțe prețioase cu parfumuri amăgitoare și, la final, adastă pline de-o dulce osteneală pe măsuța sculptată unde șed zâmbind cu toți dinții trei perii vechi de păr, de forme și dimensiuni diferite, toate placate cu argint.

Pe înserat, în universul meu, îmbrățișând luna, mă ajunge din urmă iertarea.

Bucureşti, 21-26 martie 2014
Carmen Voinea-Răducanu

Acest material este protejat de legea dreptului de autor. Sunt interzise preluarea parţială sau integrală şi difuzarea lui fără menționarea sursei și link către blog: www.carmenvoinearaducanu.ro

Chemare

chemare
Sunetele melancolice, prăbușite în desuetudine, ale unui pian părăsit îmi derulează cu repeziciune prin fața ochilor imaginile cele mai frumoase de pe pământ cu tot cu greutatea iluzorie a țărânei din ele: pescăruși în zbor planat, țărmuri abrupte, roșiatice, cu mări prosternate în adorație la picioarele lor de nisip, crengi frânte înmugurite în martie, cete năvălitoare de vrăbii limbute, lanuri mlădioase de lăcrămioare cu capete sfios preaplecate, sălcii de cosițe mătăsoase despletite, zumzet grăbit de albine harnice, jumătăți de lună coaptă aninate în cupola cerului, deasupra nopții.
Și lângă toate, zâmbind cu ochi mari de iarbă crudă, cu roua norilor pe genele plumburii, stai tu, visul meu…din vis.
Te voi aștepta până la moarte și dincolo de ea.
Întrupează-te!

Bucureşti, 25 martie 2014

Carmen Voinea-Răducanu

 

Acest material este protejat de legea dreptului de autor. Sunt interzise preluarea parţială sau integrală şi difuzarea lui fără menționarea sursei și link către blog: www.carmenvoinearaducanu.ro

În amurg

3948129
Așezată comod la măsuța mea de toaletă, una imaginară și extrem de cochetă, prea romantică și prea dintr-un veac îndepărtat pentru gusturile timpului meu, scrutându-mi cu onestitate toată ființa, pe bucăți mari, asimetrice, mă dezasamblez în fiecare seară.

La ceasul când în jurul meu totul e cuprins de-o dulce și năucă torpoare, când se mai aude doar foșnetul frunzelor din copacul de sub fereastra mea și când luna poposește într-un colț fragil de cer, mă desfac în fragmente, în stele și în neguri, în vise încâlcite, în imagini frânte de la mijloc. Iar câteodată și în umbre ademenitoare ce dau târcoale tuturor gândurilor împrăștiate înspre cei aflați cu voie ori fără de voie în preajma-mi.
Ora când rămân singură între pereții lumii mele este cel mai frumos ceas al vieții de peste zi. Abia acum și aici pot să mă destram între sentimente, unele chiar perfect paralele, predestinate a nu se întâlni vreodată.
Pot să mă descompun în amintiri menite să mă croiască din nou, la nevoie, pe măsura celor mai nebune visuri ce-mi cotrobăie prin sertarele cu aduceri aminte…

Bucureşti, 24 martie 2014
Carmen Voinea-Răducanu

 

Acest material este protejat de legea dreptului de autor. Sunt interzise preluarea parţială sau integrală şi difuzarea lui fără menționarea sursei și link către blog: www.carmenvoinearaducanu.ro

Joc de șah

498439-bigthumbnail
Imaginați-vă o viața pătrată, cu laturile perfect egale. Și din care nu lipsesc niște unghiuri, și acelea identice, toate de 90 de grade. Aparent perfect echilibrată, o existență fără nicio linie curbă.

O viață ca o tablă de șah, împărțită în mod egal în 64 de pătrățele, atent și destoinic numerotate de soartă, în fiecare, teoretic, urmând să se întâmple ceva.
Cu visuri și lacrimi albe și negre, așezate strategic, ca două tabere vrăjmașe, bine instruite, față în față. Armate cotropitoare cu regulamente fixe, nemiloase. Inamici tradiționali, dintotdeauna.
O viață vânturată de speranțe regale, supreme, ce suferă de lumbago și nu pot înainta decât o pătrățică. Speranțe ce urăsc rocada și schimbările mari. Și-atunci și le-asumă o singură dată.
O viață ca o damă frivolă, cochetând cu orice direcție și alunecând suav peste oricâte pătrățele.
O viață plină de ratările nebunilor ce se visează turnuri pe metereze.
O viață îmbogățită de salturile cailor neîmblânziți, nărăvași, excepțiile de la regulă.
O viața plină de pioni. Mulți pioni. Visătorii.
Carnea de tun, umbrele cu existențe efemere pline de cele mai complexe rânduieli.
Cei care speră, mereu, măcar la o remiză, într-un șah perpetuu.
Cei care, într-o viață de luptă între visuri și lacrimi, își doresc un singur lucru: să-și salveze măcar visul suveran.

 

Bucureşti, 23 martie 2014
Carmen Voinea-Răducanu

 

Acest material este protejat de legea dreptului de autor. Sunt interzise preluarea parţială sau integrală şi difuzarea lui fără menționarea sursei și link către blog: www.carmenvoinearaducanu.ro

Noi, în oglinzi. Umbre

touching_a_mirror_by_daguerroty_pe-d49zd9l
Aici voi aduna toate cele dintr-o viață de om.

Bune și rele, vise și visuri, magnifice izbânzi și ratări monumentale. Tot ce mă definește. Iar tu, pe toate le știi deja, pentru că viața mea e și despre viața ta. Gândurile mele sunt și ale tale, lacrimile mele ți-au curs și ție cândva pe obraz, fericirea te-a purtat înspre Cer așa cum m-a făcut să zbor și pe mine.

Aici, în oglinzi și umbre, suntem noi. Cu toate cele ce ne împing mereu înainte, chiar și cu forța ce vine din trecut, nu numai cu speranțele din viitor. Sunt imagini despre noi multiplicate până la infinit.

În unele credințe, oglinda reflectă adevărul, sinceritatea, conștiința și bogăția sufletească.

Oglinda e puritatea absolută, oglinda e poarta dintre două lumi, una reală si alta imaginară. Oglinda e instrumentul unui visător de stirpe rară, cu suflet nepătat.

Oglinda e și despre frumusețe, oglinda e și bucurie, oglinda e mereu o emoție.

Oglinda are suflete încorporate.

Oglinda e despre magie, dar și despre durere.

Oglinda e o inimă răsfrântă.

Oglinda e locatar cu adresa fixă în fiecare casă, martor al tuturor întâmplărilor vieții noastre.

Iar oglinda are memorie.

Așadar, aici, în oglinzi, sunt eu.

Aici, în oglinzi, ești tu.

Suntem toți.

Umbre.

 

Bucureşti, 22 martie 2014

Carmen Voinea-Răducanu

 

Acest material este protejat de legea dreptului de autor. Sunt interzise preluarea parţială sau integrală şi difuzarea lui fără menționarea sursei și link către blog: www.carmenvoinearaducanu.ro

Oglinzi şi umbre

oglinzi
Aici sunt oglinzi și umbre. Suntem noi, cu toate cele ce ne împing mereu înainte, chiar și cu forța ce vine din trecut, nu numai cu speranțele din viitor.
Sunt imagini despre noi multiplicate până la infinit.

În credința populară, oglinda reflectă adevărul, sinceritatea, conștiința și bogăția sufletească. Oglinda e puritatea absolută, oglinda e poarta dintre două lumi, una reală si alta imaginară. Oglinda e instrumentul unui visător de stirpe rară, cu suflet nepătat.
Oglinda e și despre frumusețe, oglinda e și bucurie, oglinda e mereu o emoție.
Și oglinda are suflete încorporate.
Oglinda e despre magie, dar și despre durere.
Oglinda e o inimă răsfrântă.
Oglinda e în fiecare casă, martor al tuturor întâmplărilor vieții noastre.
Oglinda are memorie.                                                                                                                                                         Oglinda ne așează față-n față cu noi înșine, aducându-ne în față lucruri pe care le-am uitat despre noi, ascunse într-un gest, într-o clipire, într-un surâs sau într-o lacrimă ștearsă pe furiș.
Așadar, aici, în oglinzi, sunt eu,
Aici, în oglinzi, ești tu.
Suntem toți.
Umbre.

 

Bucureşti, 21 martie 2014
Carmen Voinea-Răducanu

 

Acest material este protejat de legea dreptului de autor. Sunt interzise preluarea parţială sau integrală şi difuzarea lui fără menționarea sursei și link către blog: www.carmenvoinearaducanu.ro

 

 

Ziua Poeziei

ophelia broken mirror
Astăzi e ziua Ta, Poezie. Primește umila mea recunoștință. Și încercarea mea timidă de a te slăvi…

De dor

Mi-am acoperit părul năvalnic cu o basma neagră și-am purces înspre tine. Incognito.
Mi-am ascuns mâinile albe și fine în pământ, poate dau de tine. În taină.
Mi-am pus palmele peste gura flămândă și-am oprit în mine urletul. Neștiut.
Mi-am aplecat ochii spre colbul din cale și mi-am ascuns în nisipuri spălate de mări tălpile grăbite spre moarte. În secret.
Mi-am secat dorurile înecate în inimă și-am zâmbit fericită tuturor.
În văzul lumii. În ochii ei orbi.

Bucureşti, 21 martie 2014
Carmen Voinea-Răducanu

 

Acest material este protejat de legea dreptului de autor. Sunt interzise preluarea parţială sau integrală şi difuzarea lui fără menționarea sursei și link către blog: www.carmenvoinearaducanu.ro