Sunt oameni în fața cărora sunt curată ca zâmbetul, cărora niciodată nu le-am greșit cu nimic, asta dacă socotim și că binele făcut mie însămi, poate inconștient în detrimentul lor, nu avea nicio umbră de intenție de a le produce vreun rău. Pentru că, uneori, în viață, am înțeles după prea multe întâmplări păguboase că binele meu trebuie să fie mai presus de binele altora – și mă refer aici la al celor total indiferenți la problemele din jur și cărora le prisosește tot, așezându-se confortabil în fața tuturor, cu nepăsare.
După cum sunt și oameni cărora le-am greșit imens, de obicei dintr-o prostie minoră sau fără să conștientizez că-i voi face să sufere, arareori gândindu-mă în mod special să-i rănesc, pentru că nu sunt genul afurisit și n-am fost de foarte multe ori răutăcioasă cu intenție vădită.
Dar cum sunt eu cu mine? Îmi sunt curată ca zâmbetul ori mi-am greșit imens?
M-am pus prea rar în fruntea unei ipotetice liste de priorități și asta nu mi-a adus decât necazuri, lipsuri, frustrări și durere. N-am fost nici mai fericită și nici mai bogată când m-am dat la o parte pe mine pentru alții, mai ales pentru cei nemerituoși.
Mi-a fost mereu rușine să reproșez oamenilor obrăznicia, necinstea, minciuna, nesimțirea. Și de fiecare dată când am tăcut, am simțit că am pierdut câte ceva din mine, din corectitudinea, onoarea și șansa mea. Cum și aproape de fiecare dată când mi-am făcut curaj, cu greu, să dau glas nemulțumirilor mele, călcându-mi pe inimă (pentru că ar fi fost mai ușor să tac), am câștigat. Poate nu prea multă dragoste din partea celor ofensați de brusca mea transformare dar, cu siguranță, puțin respect pentru determinare. Nu numai al meu pentru mine, dar chiar și al lor, uimiți să constate că nu sunt chiar un lut prea facil de modelat, la cheremul și după bunul plac al oricui.
De aceea te rog, Iubire, întoarce-mă din nou la mine. Ca să nu mă pierd. Ca să mă regăsesc dimpreună cu toate noroacele mele.
*
Prețuiește-te, ești valoros indiferent de ceea ce ți s-ar spune, oricum ar încerca să-ți minimalizeze importanța în orice ecuație a vieții cei rău intenționați.
Dăruiește-ți răbdare, înțelegere, acceptare și, mai ales, curajul de a nu mai suferi pentru defectele altora, de a nu-ți mai fi rușine de rușinea lor, privându-te de adevăr doar pentru confortul celorlalți.
Iubește-te. Ajută Iubirea pentru tine să se întoarcă înspre propriul tău suflet precum s-a înturnat Fiul Risipitor, plin de credință și încredere, în casa Tatălui Său.
București, 24 aprilie 2014
Carmen Voinea-Răducanu
Acest material este protejat de legea dreptului de autor. Sunt interzise preluarea parţială sau integrală şi difuzarea lui fără menționarea sursei și link către blog: www.carmenvoinearaducanu.ro
Cat de frumos ,draga Carmen.Nu ne cunostem ,dar sper sa nu te superi ca iti spun pe nume.Caci in tot ceea ce ai scris ,ma regasesc pe mine insumi.De prea multe ori mi-a fost mie rusine de rusinea altora ,de prea multe ori mi-am calcat sufletul in picioare pentru bunastarea familei.De prea multe ori mi-a fost mila de ceilalti si am spus ,,lasa eu sunt puternica si pot mai mult ,, .Si ceilalti au profitat de bunatatea de omenia mea.Tarziu am invatat ca si ceilalti pot ,doar ca e mai usor sa nu faci nimic ,sa te plangi si sa te lamentezi decat sa traiesti frumos ,sa fi sincer si deschis si sa te gandesti la sufletul altora.Tarziu am invatat sa ma pun pe mine pe primul loc ,sa ma gândesc si la sufletul meu ,sa nu ii mai las pe ceilalti sa profite de constiinta mea.Minunat articolul !
Cum să mă supăr, Manuela? Chiar te rog, îmi face plăcere, mă simt mai apropiată de oamenii ce-mi vorbesc direct, fără prea mult protocol.
Mă bucur că te-ai regăsit în cuvintele mele, cine nu a trecut printr-un total dezinteres față de el însuși?…
Te mai aștept pe aici, sper să-ți placă la fel de mult și alte scrieri de-ale mele.
Mulțumesc frumos și te îmbrățișez! 🙂